Retro kjøleskap

Retro kjøleskap har tatt verden med storm og det ser ut til at 50-tallet har gjort et comeback. De retro kjøleskapene fungerer akkurat som alle andre kjøleskap, og med alle andre er det et par ting du bør tenke gjennom før du går til innkjøp av et nytt kjøleskap.

Frittstående eller integrert kjøleskap

Integrerte kjøleskap er en del av kjøkkeninnredningen din, og det monteres en kjøkkenfront på selve kjøleskapsdøren. Integrerte hvitevarer gir kjøkkenet et enkelt, stilrent og elegant utseende. Kjøkkeninnredning med integrerte hvitevarer kan vare mange år frem i tid, og det gjør ikke noe om du må bytte ut en av hvitevarene, da de uansett er skjult bak kjøkkenfronter som står i stil med resten av kjøkkenet.

Frittstående kjøleskap kan settes direkte på gulvet og er ikke skjult bak kjøkkenfronter. Frittstående kjøleskap kommer i alle slags størrelser og design. De trenger ikke passe inn i noen slags «ramme», og du kan kjøpe akkurat det kjøleskapet du ønsker. Retro kjøleskap er som regel frittstående kjøleskap og de er et viktig designelemenent i kjøkkenet. Retro kjøleskap har et spesielt design som man gjerne vil vise frem.

Retro kjøleskap tar verden med storm

Retro er et samlebegrep for ting som har en gammel «look». Allikevel tenker de fleste på gjenstander fra tidsperioden fra 50- til 80-tallet. I dag kan du finne både nye klær, møbler og andre gjenstander som er laget med retro design. Tingene ser altså ut som de er fra for eksempel 50-tallet, selv om de er blitt produsert i dag.

I dag er retro kjøleskap blitt veldig populære som et viktig designelement i kjøkkenet. Det betyr ikke at hele kjøkkenet trenger å være retro. Retro kjøleskap kommer ofte i mange morsomme og spreke farger, og kan gi liv og farge til et moderne kjøkken.

Retro kjøleskap med moderne funksjoner fra Gorenje:

Hva er vintage og hva er retro?

Vintage og retro er to begreper som ofte blandes sammen. Vintage er ting som er gamle, men som enda ikke kan defineres som antikviteter. Man hører ofte begrepet «vintage» brukt i sammenheng med klær. Da er det ofte snakk om brukte klær som har en spesiell stil som er blitt på moten igjen, og som gjerne selges igjen i en bruktbutikk. Objekter kan også være vintage, begrepet gjelder ikke bare klær.

Når man snakker om retro-trenden, er det derimot snakk om ting som blir laget i dag, men som har vintage utseende. For eksempel er retro kjøleskapene fullt funksjonerende og moderne, det er kun utseende som er fra 50-tallet. Du finner ikke disse kjøleskapene i en bruktbutikk, men i en butikk som driver med detaljhandel, og SMEG kjøleskap er et godt eksmpel på dette.

Video som viser et retro SMEG kjøleskap:

Viktig å tenke på før du kjøper kjøleskap

  • Velg mellom kjøleskap eller kombiskap – Før du kjøper kjøleskap bør du tenke gjennom hva du skal bruke det til og hvor mye plass du har i resten av huset. Har du plass til fryseboks et annet sted enn kjøkkenet, eller bør du kjøpe et kombiskap som har kombinert fryse- og kjøleskap? Det finnes mange kombiskap med veldig god lagringskapasitet.
  • Handler du ofte mat? – Det sier seg kanskje selv at dersom du handler mye mat en gang i uken, så trenger du også et stort kjøleskap. Dersom dere er mange i samme husholdning, trenger dere også et større kjøleskap enn en liten familie.
  • Energibruk – For å spare energi er det viktig å ikke lukke opp døren unødvendig, det er mulig å holde energiforbruket nede ved å unngå at kulde lekker ut. Det kan være nyttig med en alarm på kjøleskapsdøren som gir beskjed dersom døren ikke er lukket ordentlig. Automatisk avriming er også energibesparende.
  • Vedlikehold og rengjøring – For å unngå dannelse av bakterier, er det viktig å holde kjøleskapet rent på innsiden. Du kan bruke vanlige rengjøringsmidler kjøpt på dagligvarebutikken.
  • Er dyrest best? – Når det gjelder kjøleskap er ikke alltid dyrest best. Når du betaler mer, så betaler du ofte for ekstra funksjoner, men et kjøleskap uten ekstrafunksjoner vil sannsynligvis kjøle matvarene dine like bra som et dyrere kjøleskap.

Sjekk garantien

Når du kjøper kjøleskap er det viktig å sjekke garantien som følger med. Garantien kan variere ganske mye fra merke til merke. Samsung har for eksempel 10 års garanti på motoren i tillegg til 5 års reklamasjonsrett. Det er også lurt å sjekke om kjøleskapet du har tenkt å gå for har vifte. Kjøleskap uten vifter har nemlig mer fukt og is på veggen.