Lite kjøleskap

Et lite kjøleskap passer perfekt dersom du har et kjøkken som ikke er veldig stort. Det finnes mange kjøleskap å velge mellom og det er en del ting det kan være lurt å tenke gjennom i forkant når du kjøper nytt kjøleskap.

Integrert kjøleskap

Et integrert kjøleskap er en del av kjøkkeninnredningen. Kjøkkenfronter som matcher kjøkkeninnredningen monteres på kjøleskapsdøren, og selve kjøleskapet må passe inn i en «ramme» i kjøkkeninnredningen. Et integrert kjøleskap gir et sømløst og tidløst kjøkkendesign. Det er viktig at kjøleskapet passer inn i kjøkkeninnredningen, kanskje blir du nødt for å kjøpe et mindre kjøleskap enn du først hadde tenkt.

Frittstående kjøleskap

Frittstående kjøleskap kan settes direkte på kjøkkengulvet. Fordelen med frittstående kjøleskap er at det ikke trenger passe inn i kjøkkeninnredningen, og du kan kanskje kjøpe et større kjøleskap siden du sparer noen centimeter ved å ikke ha en «ramme» som kjøleskapet skal passe inn i. Frittstående kjøleskap er kanskje mer praktisk da du kan velge mellom flere størrelser og du behøver ikke å tenke på at det skal passe inn i kjøkkeninnredningen.

Dette må du tenke på når du kjøper nytt kjøleskap

For det første må du velge mellom kjøleskap og kombiskap. Kombiskap har som regel en liten frysedel nede og kjøledel oppe. Det er også viktig å tenke gjennom hvor mye plass du trenger i kjøleskapet. Blant annet bør du ta med i betraktning hvor mange mennesker dere er i husstanden og hvor ofte dere handler inn mat.

For mange er energibruk en viktig ting å ta med i betraktning. Et stort kjøleskap bruker ikke nødvendigvis mer energi enn et lite, men jo mer et kjøleskap brukes, jo mer energi vil også forsvinne på grunn av ting som at døren åpnes oftere. Kjøleskap som ikke har automatisk avriming, bruker mer energi og må avrimes manuelt en gang innimellom. For å ikke bruke mye energi er det viktigste å passe på at det ikke lekker ut for mye kulde ved at døren åpnes ofte.

Kjøleskap må også vedlikeholdes. For at det ikke skal dannes bakterier er det viktig at innsiden av kjøleskapet er ren. Utstyr for å rengjøre kan du kjøpe på dagligvarebutikken. Dersom du ikke har et kjøleskap med automatisk avriming, må du passe på å avrime det en gang innimellom. Det sier seg kanskje selv at det er enklere å vedlikeholde et lite kjøleskap enn et stort.

Til sist må du huske på å ta mål dersom du skal bytte ut et integrert kjøleskap. I dag er det standard mål på kjøleskap, men dersom du har kjøkkeninnredning med integrerte hvitevarer, må du allikevel passe på at kjøleskapet passer. Et nytt kjøleskap vil ikke nødvendigvis passe inn i en gammel kjøkkeninnredning og det er derfor viktig at du tar mål før du kjøper kjøleskap.

Et lite kjøleskap passer perfekt

Det finnes mange grunner til at det kan passe perfekt å velge et lite kjøleskap. Det tar både mindre plass på kjøkkenet og behøver mindre vedlikehold. Enslige har kanskje ikke behov for et veldig stort kjøleskap. Noen velger også å kjøpe et lite kjøleskap som de har på kjøkkenet og så har de en fryser i et annet rom. Et lite kjøleskap kan også passe godt som ekstra oppbevaring til drikkevarer eller annen mat.

Hvor stort skal det egentlig være?

Elkjøp kommer med en veiledende oversikt når det gjelder størrelse på kjøleskap:

  • 1 person: 100 liter
  • 2 personer: 150 – 200 liter
  • 3 personer: 200 – 250 liter
  • 4 personer: 250 – 300 liter
  • 5+ personer: 300 liter+

Man må selvfølgelig ta disse anbefalingene med en klype salt, og i tillegg ta med noen andre ting i betraktning. Som for eksempel bør man se på hvor mange voksne og hvor mange barn som bor i huset. Dersom det er mange voksne som bor sammen, trenger man gjerne et større kjøleskap enn en familie med to voksne og mange barn trenger. Noen foretrekker et større kjøleskap selv om de ikke handler så mye matvarer, da kan man ha bedre oversikt over matvarene sine.

Et lite kjøleskap vil passe perfekt for noen som bor alene og ikke trenger så mye plass til oppbevaring av matvarer, dersom man har et lite kjøkken, eller for noen som ønsker ekstra oppbevaring og kan bruke et lite kjøleskap som oppbevaringssted for drikkevarer eller andre matvarer.

Slik utnytter du plassen i et lite kjøleskap: