Vinkjøleskap – derfor trenger du et eget skap til oppbevaring av vin

For utenforstående kan det fremstå som ulogisk at vinentusiaster investerer i egne vinskap eller vinkjøleskap, når det finnes et helt fint kjøleskap i alle norsk hjem. Det er likevel ikke så rart at et frittstående vinskap er noe av det aller første mange vininteresserte kjøper etter at de har gode glas og en vinopptrekker i hus.

Temperaturen er helt avgjørende

Først er det greit med litt bakgrunn når det gjelder oppbevaring og servering av vin. Tradisjonelt ble vin lagret og oppbevart i vinkjellere, ved en relativt lav og stabil temperatur. Det har også formet både emballasjen og selve vinen – i form av flasker med naturkork og smaksopplevelser tilpasset kjølig serveringstemperatur.

Vinkjøleskap hos spesialforhandlere, se for eksempel https://www.wineandbarrels.no/nettbutikk/2-vinskap-vinkjoeleskap/, er tilpasset de krav som stilles til kjøling av vin. Det betyr for eksempel at temperaturen er noe høyere enn i et vanlig kjøleskap, ofte i temperaturspannet 8 til 12 grader. Dessuten har mange vinkjøleskap flere temperatursoner, noe som legger til rette for en temperatur som er skreddersydd til spesifikke kategorier vin.

Servering og lagring

Til nøds er det selvfølgelig mulig å plassere noen flasker hvitvin i det vanlige kjøleskapet, og så ta de ut en liten stund før servering. Samtidig er det både tungvint og begrenset, og det å gi vin korrekt temperatur til servering er den ene hovedfunksjonen til et frittstående vinkjøleskap. Det er mye enklere å få korrekt temperatur direkte i skapet, og dessuten er det selvfølgelig mer plass i et helt eget skap.

Langtidslagring av vin stiller også krav til spesifikk temperatur og fuktighet, samtidig som det åpenbart også er nødvendig med mye plass. Det er ikke spesielt praktisk å lagre en vinflaske i 10 år lengst ned i det vanlige kjøleskapet. Derfor spille egne vinkjøleskap, eventuelt kombinert med en egen «vinkjeller» med riktig temperatur, en stor rolle også når det gjelder å legge til rette for langtidslagring.